lauantai 28. lokakuuta 2017

Raksaviikot 76 ja77, Mustan sauman mysteeri

9-22.10.2017

Tunnit olivat kuluneet vauhdilla ja illan käännyttyä yön puolelle, koettiin eräässä teknisessä tilassa ilonhetkiä. Se on nyt valmis! Tai siis kattopaneleita ja ovea vaille valmis. Muutama lista puuttuu, mutta VALMIS! Huone ei päästänyt tekijäänsä helpolla missään vaiheessa. Pelkästään huoneessa tehdyt pohjatyöt meinasivat ajaa hulluuden partaalle. No juu. Sitten laatoitettiin seinät joiden tekeminen oli suhteellisen kivutonta. Päänvaivaa tosin aiheutti latoissa ilmennyt pieni kokoero. Laatta oli halpa, koska tekninen tila ei ole se kruununjalokivi mitä sitten ihastellaan yhdessä. "Vou, sä oot tollasen ratkasun tehnyt tuonne vesivaraajan taakse." Lattian kanssa opittiin hyvin mitä kannattaa tehdä ja mitä kannattaa jättää tekemättä. Lattialaatat on ehdottomasti hankalampi asennettava kuin seinälaatat, vaikka olisivat kuinka verkossa kiinni jne.  Meillä teknisessä tilassa on kaivo joten sielä on lattiassa kaatoa. Teknisen tilan oven edessä kodinhoitohuoneen puolella on myös lattiakaivo joten teknisen tilan ovelta alkaa myös kaato toiseen suuntaan. Hankala oli, paljon opittiin,itseluottamusta tekemiseen horjutetttiin ja itku tuli pariin otteeseen. Pohdimme myös laatoitusurakan luovuttamista ammattitekijälle, mutta kun ainoaksi perusteeksi ammattimiehen käytölle nousi "Mitä muut ajattelevat...." Tätä pohdin lähinnä silloin, kun makaan mahallani lattialla rakennushalokeeni pääni päällä poski lattiaa vasten ja toinen silmä kiinni ja tarkastelen laattojen korkeuseroja. "Mitä muut ajattelevat, jos ne katsovat sitä tästä kulmasta...." Itsellänikään ei ole tapana kylässä ollessani maata ihmisten lattioilla ja tarkastella laattojen välisiä eroja tai hiihtä sukkiani puhki pitkin kylpyhuoneiden lattioita tai muuta asuntoa. Sillä tavalla saa tavalla saa sukanpohjat likaiseksi ja suurella todennäköisyydellä lyö varpaansa johonin ja sitten vituttaisi. Alkavaa paniikkia varmasti on lietsonut muiden rakennusblogien lukeminen siitä miten laatoittaessa tarvii olla ammattilainen jotta jälki olisi kuin tehtaalta koneesta suoraan tullutta ja moni tosiaan jonkun urakoitsijan hommaan onkin palkannut. Ja jos minä työstä jollekkin maksaisin niin tottakai priimaa pitää olla.
Mutta tässä tulee se ero. Tämä talo on meidän rakentama koti meille. Täynnä muistoja matkanvarrelta ja jokainen asia on meidänlainen meidän tekemä. Taloa ei missään vaiheessa ole tehty myyntiin tai sitä ajatellen .


Oli muuten paskamainen laitettava tuo alin laattarivi. Hirveää ähertämistä jotta vaakasauman sai menemään suorassa.


Viemärin "tarkistusmutterit".
Saumaaminen oli sotkuista. Musta väri lähti kyllä lasitetun valkoisen laatan pinnasta hyvin, vaikka saumauslaastin levitettyäni pohdinkin hetken, että mitäköhän tästä tulee...


Saumat kävin läpi silikonin asennukseen tarkoitetulla muovilastalla. Tuli tasaiset ja yhdenmukaiset.Seinistä tuli ja saumoista siistit .Seuraavaksi vuorossa on lattian saumas ja silikoonit.
Lattia saumattu, seuraavaksi puhdistus.


Täysin mustien saumojen kanssa pesemisen/putsaamisen kanssa tulee olla todella tarkka ettei saumoista saa läikikkäitä liiallisen vedenkäytön kanssa.


Ongelma johon törmäsimme oli seuraava: Saumauksen jälkeen noin 40 min kuluttua lattialaattojen pinnasta pyyhittiin ylimääräinen laasti pois nihkeällä sienellä. Tämän jälkeen lattia kuivahti noin tunnin jonka jälkeen rievulla kävin laattojen pinnan kevyesti läpi ja imuroin irtopölyn pois. Tässä vaiheessa lattian saumat olivat vielä mustat. Siirryin yläkertaan saumaamaan pikkuvessan mustavalkoista lattiaa, joka sekin mutkattomasti edistyi, kunnes saumalaasti putsattiin laatan pinnasta pois. Musta laasti jätti valkoiseen laattaan tahroja, joka aiheutti keskiyöntuntejen aikaan paniikin. Hetkellisen "millä vitulla tuo tuosta lähtee irti"-itkupaniikin jälkeen vaihtui vuorokausi ja oli pakko antaa lattian olla ja lähteä nukkumaan.

Seuraavana päivänä paikalliselle Laatta Pisteeltä ohjeistettiin lattian pesuun Filan Deterdek ja hienosti saatiin yläkerran lattia puhtaaksi. Samaa ainetta käytettiin myös alakerrassa teknisen tilan lattiassa jotta viimeiset laastijäämät saataisiin laatan hieman karheasta pinnasta irti ennen silikoonien laittoa. Noh tahrat lähti ja saumat kuivuivat HARMAIKSI! Siitähän se helvetti repesi valloilleen, kun ruvettiin selvittämään mikä alakerrassa aiheuttaisi mahdollisesti kyseisen reaktion.

Tähän soppaan sekoitettiin mukaan Laatta Piste, Stark ja Weber. Sauma joka oli kuivuttuaan täysin musta ja oli sitä pari päivää muuttuu tasaisen harmaaksi. Harmaus on sauman pinnassa, pieni "rapsuta saumaa"- testi kertoi sen.

Opittiinko tästä jotain? Ei. Ei opittu. Saumat edelleen käsitellään mustalla Weberin Proff saumauslaastilla. Yläkerran saumat pysyivät mustina, vaikka laatat pestiin Deterdekillä. 


Siikoni se vasta paska aine onkin. Tekninen tila sai olla siinäkin testihuoneena. Kokeiltiin maalarinteipin kanssa, kun sillä pitäisi tulla siistiä. Kokeiltiin sormella, eri sormella ja muovisella silikoni laapalla. Tuskastuttavaa. Onneksi muissa huoneissa laatat ovat mustia..... Paras lopputulos tuli vapaalla kädellä, ilman teippejä silikonilaapalla. Ja juu, käytimme fairyvettä. Teemu teki saumaa
ja minä siistin perässä topsipuikkopurkin kanssa. Ja jos joku nyt menee liian läheltä sauman muotoa tuijottamaan, puhkomme häneltä silmät. (haahahhaa, vitsi... *väsynyttä naurua*)


Tarkistusluukku paikoillaan ja jakotukeissa kulmalistat.


Siisti ja hieno siitä tuli, vaikka itse sanonkin:)Siskonikin erehtyi viikonlopun viettoon meidän luokse ja työleiri kutsui jälleen. Tällä kertaa hän oli vastuussa kattorosettien maalauksesta. Kahta pientä rosettia vaille valmista kattoon laitettavaksi.Lampi. Puista on tippunut lehdet. Syksy.


- Heidi

4 kommenttia:

 1. Oi voi meillä alkaa wc:n remppa kohta ja laatoitushommat! Mekin mietitty miltä oma kädenjälki näyttää, mutta sitten kun katsoo muidenkin koteja niin huomaa ettei missään täydellistä ole ��!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti kokeilemaan vaan! Se on muuten jännä miten sitä kiinnittää huomiota eri asioihin kyläillessään kun raksaa ja remontoi. Aikaisemmin on huomio kiinnittynyt vain ulkoasuun väreihin ja fiilikseen, nyt katsoo "että tällainen ratkaisu...Mites tuo tuollai on tehty". Tärkeää on tosiaan se että hyväksyy sen, että kun on ihminen asialla näkyy myös kädenjälki :)

   Poista
 2. ammattilaistenkin käden jäljessä on joskus puutteita; raksablogeja lukiessa välillä paljonkin. Sitä paitsi Heidi sanoit hyvin, ettei kukaan yleensä mene toisten kotiin syynäämään joka paikkaa. Me ei oltaisi osattu ja ehditty tehdä itse, mutta jos olisi osattu, taloon syntyisi tietyllä tapaa varmasti erilainen suhde. Tietäisi, mitä minkäkin vaiheen tekeminen on vaatinut. Toisaalta meidän koti on ihana näin, vaikka on ulkopuolisten tekemä. Itse on kuitenkin se suunniteltu ja materiaalit valittu. Ja lisäksi vasta oikeastaan sisustus huonekaluineen ym. tekee sen lopullisen tunnelman.

  Minusta on mahtavaa, että Heidi te rakennatte kotia nimenomaan itselle, juuri teille toimivaa ja uskallatte tehdä oman mielen mielen mukaisia ratkaisuja. Odotan niin, että pääsette muuttamaan ja nauttimaan kaikesta siitä, mitä olette saaneet aikaan!

  VastaaPoista