tiistai 17. marraskuuta 2015

Villa Julman lattiat

Lattiat,lattiat,lattiat....Parkettia? Lankkua? Lankkuparkettia? Olen aina vihannut parketteja. Aina. Tai ainakin sitä mielikuvaa, joka minulla niistä oli. Tiettekö sitä ajan kanssa kellastunutta, pienistä paloista koottua parkettia? Sitä jota 90-luvun alussa asennettiin? Ai kamala!Olen monista raksa/sisustublogeista lukenut, että lattiat ovat aiheuttaneet päänvaivaa muuallakin.

Meille oli alusta asti selvää, että lattiat ovat mustat. Mustalla ei ole sävyjä, vaan musta on musta. Muut värit vain koittavat olla mustia tummimmissa sävyissään. Piste. Mutta mustapa ei olekkaan helpoin väri löytää lattiamaailmassa. Väri siis oli jo selvä, mutta mikäs materiaali. Laminaattia ovat olleet nykyisen asuntoni lattiat, mutta jotenkin olen sen tuntuun ja fiilikseen kyllästynyt. Ajatus lankkulattioista nousi mieleeni, mutta ei. Ei lankkua meille. Valloillaan lattiamuodin parissa olla rustiikkiset lankkumaiset parketit,vaaleat parketit ja sitten ne puunväriset, jotka muistuttavat siitä 90-luvun palikkaparketista. EI! EI ja ei! Epätoivo! Tilailin näytepaloja tummista lattioista eri firmoilta. Voi rähmä. Pinterestin takia ehdin ihastumaan jossain välissä kalanruotoparkettiin, joka jäikin sitten huutamaan mieleni perukoille sellaisella volyymillä, että olin vakuuttunut siitä, että koko projekti olisi pilalla ilman kalanruotoa. Silmät lautasen kokoisina tollotin Pinterestistä mustia kalanruotolattioita. Niin, MUSTIA kalanruotoparketteja. Tilasin tummimmista Suomesta saatavilla olevista kalanruodoista näytteet ja jatkoin tuskastelua, koska eivät ne nyt oikein olleet se juttu joka mieltäni riivasi. Annoin kalanruokon olla hetken aikaa. Pohdin josko sitä asentaisi sittenkin sen perinteisen lankkulattian ja maalaisi mustaksi vai tilaisiko parketin puuvalmiina ja maalaisi mustaksi....Aika-ajoin pohdin laminaatti- ja vinyylivaihtoehtoja,mutta ei, ei meille tule laminaattia,eikä vinyyliä. Voihan huokaus ja turhaantuneisuus!

Ihan vaan itselle muistiin,kuinka hienoja lattioita olisi Viron puolelta saatavana. Neliöhinta tosin on niin suolainen, että tällä erää jäävät hankkimatta. Grigo Studion Ortus collection. Hienoja. Mutta 200€ / m2 on liikaa.

Kuva: Gringo Studio

Kuva: Gringo Studio
Kuva: Gringo Studio

Kuva: Gringo Studio

Kuva: Gringo Studio

Kuva: Gringo Studio
Kuva: Pinterest


Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest


Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest

Tässä lattianäytevalikoima, kaikista tummimmat kaikista. 
Kuva: Tarket

Kunnes sitten laajensin hakuani ja päädyin Paradorin saksalaisille kotisivuille ja tattadaa: Musta Kalannruotoparketti!! Se oli siinä. Tosin eräs Vantaalla toimiva iso parkettitalo torppasi kyseisen lattian auttamattoman onnettomana, joka asennuksen jälkeen alkaisi pykältämään joka reunasta ja kolosta. Ja vaikka heillä hyllyssä oli näytepala lattiasta, niin kysyessäni siitä myyjä kipitti viemään lattian esiltä pois ja sanoen vain ei. Kyselin heiltä s.postilla näytepalaa kotiin,mutta ei sekään onnistunut. Kassillisen muita lattianäytteitä sain sieltä,mutta en sitä mitä halusin. Noh, en nyt ihan puremati tätä niellyt vaan rustasin sähköpostin Erikoisparketeille/Novafloorille ja kysyin heidän mielipiteensä kyseisestä lattiasta. Hetkenpäästä minulle soitettiin kyseisestä firmasta ja kummasteltiin kovasti edellisen firman väitöksiä. Tiedustelemani Paradorin parketti on laadukas eikä nouse pykältämään ja halutessaan parketin voi liimata lattiaan, jolloin lattia on ja pysyy niillä sijoillaan. Ja kyllä heidän kauttaan sain näytepalan mustasta kalanruotoparketista, sain tarjouksenkin ja tilasinkin jo lattian. Talokaan ei ole vielä pystyssä tai edes perustukset, mutta ensimmäinen erä lattiaa on matkalla Saksasta Suomeen. Kalanruotoparketti tulee meillä ruokailuhuoneeseen/olohuoneeseen.


Alakerran pohjapiirrustus,pieni ja nuhjunen kuva, mutta tähän hätään en muuta löytänyt.


Parador, Trendtime 3 black oak. (kuva: Parador)

Parador, Trendtime 3 black oak. (kuva: Parador)Helpoin oli eteisen ja keittiön lattia. Halusin sinne musta-valkoruudullisen lattian. En selaista vinyylimattoa vaan vähän eläväpintaisen. Ensin pohdin laattavaihtoehtoa, mutta se ei oikein istunut omaan silmään. No sitten vastaan tuli Forbo flooring ja heidän Marmoleum Click lattiat 30x30 cm kokoisena palana. Kyseisen lattian materiaali on linoleumia, jonka pitäisi olla hyvinkin kestävä ratkaisu. Pyysin heiltä mallipalat väreistä Barbados, Black Hole, Moon ja Raven. Meille valikoitui Moon ja Raven.

Moon (kuva: Forbo flooring)

Raven  (kuva: Forbo flooring)


Viimeiseen asti olin varma, että muualle taloon tulisi Tarketin musta parketti, koska se oli ainut musta parketti, kunnes......

Eräänä lauantaina teimme reissun Vantaalle ja poikkesimme Bauhausissa ja miten olikaan siellä seinällä korkealla pölyttymässä parkettimalli,täysin musta Black Label Oak Modern Black. Ystävällinen myyjä kiipesi hakemaan mallipalan meille jota sitten menimme ulos asti ihmettelemään ja toteamaan, että kyllä se musta on. Se oli siinä. Muualle taloon tulee Black Label Oak Modern Black. Hintakin parketille oli ihan kohtuullinen. Tottakai tämä on tilaustuote, joten heti ei mukaan saatu, mutta tämäkin tilattu....


Black Label Oak Modern Black. Näytepala on vähän pölyinen ja myymälän valojen alla oli haastavaa saada kuva.


Saas nähdä kun ovat lattiat paikoillaa, että ovatko yhtä mahtavia kuin mallipaloissa ja kuvissa!

Lattiat (paitsi kosteiden tilojen) on päätetty. Seuraavaksi missiona löytää musta 10x10 lattialaatta.                                                                        -Heidi

4 kommenttia:

 1. Vitsi, tuosta teidän kodista tulee mielenkiintoinen. Ja varmastikin kaunis kuin mikä.

  Sinulla nyt riittää kaikkialla näitä haasteellisia kauppiaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Joo, näitä kyllä riittää. Yhden postauksen verran voisin kirjoittaa paikallisessa Anttilassa sattuneesta episodista, mutta olkoon....

   Poista
 2. Äärimmäisen hyvät ratkaisut! Meillä oli melkein kaikki nuo vastaavat parketit myös jossain vaiheessa listalla :) Novafloorilta sain minäkin erinomaisen hyvää palvelua, mutta koska "patinoitu" ei kuulu mun sanavarastoon, kulutustestien jälkeen kovinkin tammi jouduttiin hylkäämään. Mutta ihan huikean hienot lattiat teille tulossa, iso peukku! Ja se meidän musta 10x10 on kyllä oikeasti tosi hyvä musta, ei juurikaan taita mihinkään. Ja ihan suht edullinenkin. Bauhausin liukuestelaatta (jonka nimeä en tietenkään nyt muista), on myös ihan tosi hyvän värinen, syvä musta. Saumalaasteista semmoinen tipsi, että weberin Black 19 on syvempi musta kuin Kiillon Musta 50. Kiilto on vähän rusehtava. Weberin laasteissa todella syvä pigmentti, suosittelen. Listasin meidän kaikki laatat ja saumalaastit vihdoin blogiin, jos tarttet tietoja niin kurkkaa sieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitos!!Tuo musta saumauslaastivinkki oli tarpeeseen, kiitos siitäkin! Kymppilattiat lähettivätkin jo tänne näytelaatan siitä 10x10 laatasta ja on se aika musta :) Mulla taitaa olla siitä Bauhausin laatastakin mallilaatta....:) Me otettiin lattoiden kanssa riski, kun tiedetään, että saattavat saada vähän kulumaa ja kolhua, mutta ajateltiin, että pohdimme niitä naarmuja ja lommoja vasta sitten kun niitä on.

   Teidän blogi on ehdottomasti yksi lemppareistani! Varmasti käyn kurkkimassa :)

   Poista