maanantai 16. marraskuuta 2020

Romuloistoa

Muutama sana kierrätyksestä ja uusiokäytöstä.


  • Rakentamisen nurjakurjapuoli on se, että jätettä syntyy paljon. Peräkärrytolkulla. On puujätettä, muovijätettä ja maalin/liiman/ ja uretaanin jämiä. Osan pystyy hyödyntämään raksailun ohessa tai jälkeen jos vielä jaksaa ja loput hävittää asianmukaisesti jätteen kierrätyspisteissä.
  • Rakentamisen (ja muuttamisen) ajaksi ja jälkeen ylimääräistä tavaraa tulee varastoitua mökeille, varastoihin tai pressujen alle jemmaan. Meillä puutavaraa jäi hyvät niput yli ja ajatus hyötykäyttää kaikki myöhemmin teki etupihasta pressujen täyttämän hökkelikylän. 
  • Itse olen muuttanut pariinkin otteeseen parissa eri maassa ja aina "ylimääräinen" tavara tuli varastoitua mökille. Nyt kun talo alkaa olla valmis tuli aiheelliseksi myös purkaa pois nurkista ne ei niin tärkeät roinat ja avata ne muuttolaatikot joihin tussilla oli kirjoitettu "kaikkea turhanpäiväistä".
  • Jostain syystä muut ovat alkaneet "hävittämään" omia romujaan meidän kautta. Lähinnä näin: " Teillä kun nyt on sitä tilaa niin meillä olisi ylimääräisenä......"
Olen pihan/puutarha ja terassin sisustamisen kanssa käynyt pientä henkistä taistelua siitä minkätyylisen siitä haluan. Pidän väreistä ja erilaisista eläinkuoseista. Rakastan mustaa ja kimallusta. Ihastuin uutuuttaan hohtavaan polyrottinkiseen 2tuhannen (!!) euron terassinkulmasohvaryhmään ja ihastelen suuria arvokkaita piharuukkuja. Haluan kuitenkin hyödyntää olemassa olevia asioita ensin ja katsoa saanko niistä tehtyä sopivan ratkaisun ennen kuin lähden ostoksille.

Jos muuttaisin Versailles`n palatsiin olisi minulla varmaan mukanani laukullinen pinkkiä spraymaalia.

Tämä on osa tarinaa mitä omista, ajan saatossa jemmaamista tavaroista on hyötykäytetty meillä.

Sähkökela terassipöytänä 

Talon sähköurakasta jäi pihalle pyörimään tällainen puukela. Oltuaan tovin säiden armoilla siirsin sen kuivumaan takaterassille jonne se sitten unohtui toviksi. Tänä kesänä kuiten kuitenkin päätin, että kaikki tällaiset omissa nurkissa makaavat "to do" listalla olevat projektit tehdään valmiiksi. Niin myös tämä kela pääsi työn alle. Mustat osat on käsitelty Tikkurilan mustalla Valtti Plus terassiöljyllä jota nurkissa pyöri vajaa purkki. Kelan pöydänkanneksi jäävä puoli oli saanut nätin patinan maattuaan aikansa maata vasten joten siihen hyötykäytin loput Tikkurilan värittömästä Supi saunasuojasta. Pyörät vielä alle ja lasiliikkeestä täytyy käydä tilaamassa kansilasi niin pöytä on valmis. Sijoituspaikkana tälle toimii kodinhoitohuoneen eteen rakennettu terassin osa johon pääsee saunasta vilvoittelemaan. Tuoleiksi tuli entiset keittiön ruokailuryhmän metalliset tuolit jotka maalasin mustaksi.


Sohvalava

Tämä metallisohva oli hävitetty lähimetsään jonkun "neuvokkaan" kansalaisen toimesta (en tiedä miksi edelleen hämmästyn ihmisten laiskuudesta/tyhmyydestä/pihyydestä mikä OMIEN jätteiden kierrätykseen tulee). No joo. Kävin noukkimassa sohvanraadon metiköstä ja purin siitä tarpeettoman puisen patjasäleikön sekä turhat metalliset osat pois, pesin ja maalasin mustaksi. Ylijäämä lankusta tein lavakehikon jonka maalasin terassiöljyllä pariin kertaan mustaksi ja Puuilosta löytyi nämä muoviset sementin sekoitukseen tarkoitetut kaukalot jotka kävivät passelisti suunnitelmaani. Niiden vetoisuus on reilu 40 litraan ja niitä sai sohvan sisälle mahtumaan 5 kappaletta. Pohjiin porasin reikiä että tulevat herkut eivät lillu vedessä. 
Sohvan ansiosta sain lavatarhani nostettua hyvälle korkeudelle, ettei tarvi matalalla kykkiä ja samalla ne ovat hieman hankalammin kissojen ja muiden "ilkivallan" tekijöiden saavutettavissa. Ensi kesänä tähän tulee kasvamaan salaatteja, yrttejä ja ruohosipulia.


Lavatarha

Nämä ovat vilahtaneetkin blogissa aikaisemminkin, mutta muutama sana näistä vielä. Lavatarhassa koitan hyödyntää kaikki yli jääneet betoniharkot, eurolavat ja lavakaulukset. Betoniharkoilla lavat saa nostettua maasta vähän korkeammalle ja ovat näin miellyttävempiä käyttää. Alla on kuvasarja miten oman lavatarhani kasasin.

Ensin tasoittelin maan harkkojen alla ja kasasin 1-2 kaksi lavaaa niiden päälle. 


Lavat ja lavakaulukset käsitten mustaksi käyttäen ulkopinnoissa ja lavoissa Tikkurilan mustaa Valtti plussaa ja sisäpinnoissa tikkurilan mustaa Patio Versoa. Nikkaroin rimasta myös tuollaisen korokkeen jonka sisälle laitoin styroksin. 


Styroksia jäi raksaamisesta yli ja tuo sopi tuonne pohjalle tukemaan suodatinkangasta mullan alle. En tiedä onko siitä lämmön suhteen tuolla mitään hyötyä... Kahteen lavaan hankin myös tuollaiset kasvihuoneet päälle pitkittämään kasvukautta. 

Nämä olivat nyt kesän käytössä ja olin niihin tyytyväinen. Näissä on sisällä nyt mansikoita ja tarkoitus onkin seurata miten talvehtivat pikkumökeissään.


Liikuteltavat kukkalavat

Näihin idea syntyi omiin nurkkiin pyörimään kertyneistä tavaroista. Osa päässyt huonompaan kuntoon ja osalla ei ollut enään virkaa muualla.

Mannekiiniruukku syntyi mallinukesta ja vanhasta alumiinisesta vannasta joka oli pyörinyt mökillä pitkin nurkkia toimettomana. Muutama purkki spraymaalia ja tällainen siitä tuli.


Pihalla olleesta roskienpolttotynnyristä syntyi maalin ja sprayn kanssa tällainen...


Liisa ihmemaassa padat olivat alun perin ruosteessa ja vähän jo halki. Käsittelin ne ruostumista pysäyttävällä pohjamaalilla ja jonka jälkeen maalasin ne Tikkurilan Patio pihakalustemaalilla. Inspiraatiokuvia aiheeseen löytyi Pinterestistä. 


Vanhat maitotonkat


Vanhoista maitotonkista muovautui teeman mukaiset myös, toisesta hatuntekijän hattu ja toiseen pitää vielä hankkia DRINK ME kirjaimet.

Mallinuken kädet ovat hyötykäytetty toisessa padassa. Voi sitten Liisa koittaa kiivetä kukkasien keskeltä....

Ruukuille maalasin kaksi eurolavaa mustaksi ja kiinnitin niihin pyörät alle. Näitä on helppo siirrellä pitkin terassia haluamiinsa kohtiin. Osassa pyöristä on lukitusmekanismi ettei niitä voi vahingossa kärrätä alas terassilta.

 

Tässä olivat viimekesän DIY pihapuuhastelut joita kerkesin terassin rakentamisen ohessa taaperon kanssa tekemään.

- Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti