tiistai 30. heinäkuuta 2019

Hidas kiire

Ulkona sataa vettä. Hyvä. Se pakottaa olemaan sisällä ja istumaan alas. Viime päivityksestä on kulunut aikaa. Monta kertaa olen aloittanut ja saanut kirjoitettua muutaman rivin, mutta en ole jaksanut keskittyä kovin pitkäksi aikaa. Tuntuu, että olisi koko ajan kiire.

Sitä ei nuorena koskaan haaveillut, unelmoinut tai suunnitellut elämäänsä 25-ikävuotta pidemmälle. Tai minä en ainakaan. Sitä ei koskaan ajatellut, että olisi näin vanha tai eläisi näin pitkään. Tänä vuonna täytän 35-vuotta.
Ja niin kuin joka kevät / kesä, minut valtaa järjetön levottomuus. Sisälläni päätään nostaa 20-vuotias kiimainen punkkarinarttu, jonka veri vetäisi katuja laahaamaan, olutta juomaan ja kaupungin öitä haistelemaan... Enkä millään meinaa tajuta olevani raskaana oleva, maalle muuttanut rouvashenkilö.

Kevään, kesän ja koko loppuvuoden tehtävälistalla roikkuu kymmeniä asioita. Tapahtua pitäisi sisällä ja ulkona. Sisällä asiat on pieniä, tavaroiden järjestelemistä. Talo kaipaa kunnon siivousta, ikkunoiden pesemistä jne. Kevät koostui töistä ja juoksevien asioiden hoitamisesta, pihaan liittyvien tarjousten pyytämisestä ja suunnittelusta. Kuinka hitaasti asiat nytkähtelevät eteenpäin , vaikka itsellä tuntuu olevan kovakin kiire.

To do -lista:

 1. Suunnittele ja hahmottele terassi ja piha
 2. Viimeistele talon viimeiset ulkoverhouskoristelistat
 3. Tee parvekkeet valmiiksi
 4. Tasoita ja maalaa sokkeli (niiltä osin kun se jää näkyviin)
 5. Maalaa talo
 6. Tee terassi
 7. Kylvä nurmikko
 8. Tilaa portti pihatielle
 9. Tee roskiskatos
 10. Tee postilaatikolle oma tukeva teline (lumiaura ajoi viimetalvena postilaatikon nurin )
 11. Siivoa! (sisällä vallitseva kaaos ja sotku sekä ulkoprojektien mukana sisälle kulkeutunut p*ska on vallannut koko talon)
 12. Motivaatiosohvaryhmä pitää saada valmiiksi! ( älä edes haaveile uusista projekteista ennen sitä)
 13. Muutama maalausprojekti (minikeinutuoli, konsolipöytä)
 14. Turkoosin huoneen sängyn alle säilytyslaatikko.
 15. Teline/säilytysratkaisu LP-levyille ja levysoittimelle
 16. Mattojen pesu
 17. Ikkunoiden pesu

Pari kukkapenkkiä keväällä... 

Keväällä en millään malttanut odotella, että pääsisi ulos puuhastelemaan. Pinterest ja eri taimistojen nettisivut kävivät kuumina, kun suunnittelin pihan istutuksia. Hyvin nopeasti kuitenkin tajusin, että tänä vuonna on turhaa laittaa kovin montaa euroa kukkasiin ja taimiin, kun pihan raivaaminen ja siistiminen aloitetaan vasta kesäkuun lopulla.

Pihalla oli kuitenkin yksi kohta johon kaivurilla ei koskettaisi ja se on talon oikealla puolella oleva pieni mäennyppylä. Heinää ja villivadelmaa umpeen kasvanut ryteikkö, jossa silmämääräisesti on muutama kivi.


Hieman surkean näköinen paikka.


Mutta aina kun oli vähänkään sellainen ilma tai rakonen aikataulussa ( kiirehdin karkuun olohuoneessa odottavaa motivaatiosohvaryhmää) karkasin ulos haravan,oksasaksien ja harjan kanssa.Vähän kerrassaan nyppylä siistiytyi ja sammaleen ja heinän seasta paljastui yllättävänkin paljon kiviä.Kun Kodin Terraan tuli ensimmäiset taimet, ruusut niiden mukana, sorruin. Edes joku nätti pihalle tänä kesänä oli pakko saada! Niinpä mukaan lähti kaksi Easy elegance, Music Box ruusua. Väritys näissä vaihtelee pinkin/keltaisen/kerman välillä. Sittenhän niille oli pakko rakentaa ruusupenkki. Pitkän mietinnän ja harkinnan jälkeen ruusut löysivät paikkansa kahden kiven välistä. Kivien välissä maa oli hyvin multavaa, kun päällikerroksen heinät kaapi ja kupsutteli ensin pois tieltä. 


Sitten multaa ja ruusuntaimet paikoilleen...


Ja juurelle musta kuorikate, koska pidän sen tuomasta kontrastista sekä siisteydestä ja tottakai estämään rikkaruohojen kasvuSiellä ne on. Pienet taimet. Jännään lähteekö kasvuun vai kuolevatko. Muutamana yönä oli vielä pakkasta.


Samaan rinteeseen muodostui myös toinen kukkapenkki. Kevätmessuilta mukaan tarttui 50 kpl kukkasipuleita, liljoja ja laukkoja. Niille piti saada jokin paikka kyhättyä.....


Pohjalta taas kaikki vähääkään vihertävä pois ja sitten ylijäänyttä suodatinkangasta ja kasa multaa. Hyvä tuli.


Pienistä yöpakkasen aiheuttamista pelkotiloista huolimatta ruusut selvisivät ja alkoivat kukkia. Ensin hyvin vaalein kukkasin jotka muuttuivat pinkeiksi.Kukkapenkistä takaisin talon kimppuun....

"Talon ja sokkelin maalaus aloitetaan heti, kun yöpakkaset hellittävät ja pihan sekä terassin pohjan teko alkaa kesäkuun ekalla viikolla, kun kaivinkone iskee kauhansa maahan. Uskon, että sitten asiat taas edistyvät rytinällä." Nämä lauseet olin kirjoittanut ylös toukokuun puolelle. Hahahahhaaa! Tämäkin on ollut oikea episodi kanssa. Pihan muokkaus alkoi vasta juhannuksen tienoilla ja massiivisuudellaan heittänyt kierrepallon vasten kasvoja.

Kyllä, suunnittelin ja hahmottelin pihan ja terassin etukäteen. Ideoiden ja mittojen kanssa kävin rautakaupassa ja tarjousta tuli. Pihan nurmiosuutta arvuuttelin, mutta leikittelin ajatuksella valmiista siirtonurmesta, koska eihän tuo nyt niin iso voi olla. Ei piha eikä terassi.....

Alla nopea luonnos terassista. Terassista on tulossa L-muotoinen alkaen etupuolelta kodinhoitohuoneen ovelta ulottuen oikean sivun mitalta koko talon leveydelle taakse. Pihalla meillä on p*rkeleesti kiveä joten terassi rajataan niihin osittain. Vasen sivu ja etuosa tulee mustaa kivituhkaa. Helppoa, eikö?!


Terassin materiaaleista ja suunnittelusta tulee vielä oma postauksensa, jossa pureudun asiaan hieman syvemmin, mutta vinkkinä kaikille: Laskekaa menekki ja pinta-alat tarkkaan, vaikka olisi kiire ja väsy. En nyt saa päähäni mistä tuli ajatus siitä, että terassi olisi noin 100neliötä. Iso, ajattelin silloin. Ha!

Ja tässä se kierrepallo; kun pohjia alettiin tekemään terassille koko komeuden suuruus kävi ilmi. Meillä terassin pohja eristettiin kauttaaltaan 10 cm paksulla routaeristeellä. Ihan ilmainen terassi ei ole ja me halusimme sen olevan kunnollinen jota ei tarvitse korjata tai laajentaa. "Kerralla hyvä".  Koko terassin koko on noin 300neliötä!

Ei auttanut kuin aloittaa styroksiralli rautakauppaan. Muutaman kerran sai ajella kahdella autolla/peräkärryllä edestakaisin.....


Pihan koko ( sen minkä tässä vaiheessa laitamme kuntoon) oli arviolta 500 neliötä kun todellisuudessa se on noin 1000 neliötä.


Tontilla makasi monta kasaa talon ja pihan tieltä kaadettuja puunrunkoja ,joille ei missään kohdassa ollut aikaa tehdä mitään. Rungot lahjoitimme paikalliselle tilalliselle hakemateriaaliksi. Hyvä että hänelle kelpasi, kun meillä olivat tiellä.

Alla: Takapihan lähtötilanne parvekkeelta kuvattuna (vasemmalta oikealle). Kaikki puut raivattu ja poiskuljetettu tulevan takapihan tieltä.


Kiveä ja kantoa näyttää olevan reilusti heinikon / vesakon seassa.  Tässä kohtaa piha näytti vielä pieneltä. Terassin on tarkoitus ulottua kuvan oikeassa laidassa olevalle kivelle asti (alla oleva kuva). Sekin näyttää niin kovin pieneltä.....


Takapiha rajautuu selkeästi tiheään metsään. Rajalla kulkee, osittain maassa ja lahon seassa, ruosteinen piikkilanka joka täytyy sieltä keriä pois ettei kukaan satuta itseään siihen. Oikeassa reunassa pihallamme oleva lampi.


Lammen ranta kaipaa myös huomiota. Takapihamme jatkuu vielä lammen takana, mutta tällä kertaa rajoitamme pihatyöt lammenrantaan.


...eli piha tehdään "valmiiksi" tuohon oikealla puolella olevalle suurelle koivulle asti. Takapiha kiertää lammen oikealta puolelta taakse, mutta se tosiaan jää odottelemaan.
Seuraavat kuvat kuvattuna samasta paikasta, parvekkeelta, kun kaivuri on nyppinyt maasta kannot ja siirrellyt siirreltävissä olevat kivet haluamiimme kohtiin.


Tulevan terassin kulmalle on syntymässä massiivinen kivivalli. Kivien takana oleva kantokasa jemmataan tontille. Halusimme alusta asti käyttää mahdollisimman paljon tontilla olemassa olevia elementtejä, kuten kiviä ja lampea. Kaikki pihasta nousevat kivet hyötykäytetään ns.muurirakenteina ympäri pihaa, multa pihalle ajetaan omasta pellosta ja kannot jemmataan pihassa olevan pienen nyppylän taakse ja peitellään maalla. Näin saadaan säästettyä rahaa maankierrätyksestä ja hävityksestä sekä säilytettyä niitä ominaisuuksia joihin ihastuimme tonttia hankkiessa esimerkiksi lampi, suuret kivet ja pieni mäennyppylä.


Kivivalli näyttää pieneltä, mutta on noin  10 metriä pitkä, 3 metriä leveä (leveimmästä kohdasta) ja noin 1,5metriä korkea.


Takapihan koko ja muoto alkaa hahmottua. Lampi näyttää olevan lähempänä kuin aikaisemmin...tai siis nyt sen paikan hahmottaa paremmin.
Pakko oli mennä alas kuvaamaan, jos kivien koosta olisi saanut paremman käsityksen, mutta kuvissa ne näyttävät pienemmiltä kuin mitä oikeasti ovat.
Siellä Teemu eristää terassin pohjaa....


Sen verran läheltä taloa kaivettiin, että saatiin eristeet limitettyä talon ympärillä olevien eristeiden kanssa.


Joo-o, kyllä sille terassille kokoa tulee......

Styroksimeri........
Kävin trimmerillä ja oksasaksilla perkaamassa vähän lammen rantaa ja kaivurilla vähän tasoiteltiin pengertä. Oikein mukavasti yhdistyy tuo lampi nyt tuohon pihaan. Tuo vihreä lammen pinnalla on pikkulimaskaa ei levää.


Noin. Siinä se alkaa olemaan. Tasoiteltu terassinpohja ja piha.Kivimuuri tarvii vielä lakaista ja pestä puhtaaksi savesta, mullasta ja sammaleesta.

Vielä tarvii raivuusahalla pajut pistää rannalta nurin.
Kaikki tuo hiekka-alue tulee olemaan terassin alla.


Ja tuolla näkyy toinen kivimuuri, joka muodostui talon vierustalle.


Ja tällä puolella taloa on se pieni nyppylä jonka taakse kannot jemmattiin.
Kivien siivous alkakoon.....Tässä on ensimmäinen kohde. Pitkin takapihaa näitä pikkukasoja on myös paljon.


Noin. Nyt on karsittu pois kaikki irtoroska ja suurin osa sammaleesta. Moni varmaan tässä kohtaa pohtii, miksi poistan sammaleen kivistä. Noh, kun piha raivattiin puista pääsee aurinko paistamaan pihalle ja se paistaa meidän pihalle koko päivän. Sammal on kuivaa korppua kivien pinnalla eikä näytä niin hyvältä enään. Ja siihen on tarttunut purua,havuja ja linnunp*skaa.


Siinä se nyt on sileänä, takapiha. Takaparveke on saanut myös kaiteet ja kansilaudoituksen.


Parvekkeille tuli sama 12 cm leveä kestopuu kansilaudoitukseksi josta terassinkin on määrä rakentua.

Tässä muutama kuva etupuolen parvekkeesta ja sen vaiheista.

Siinä se nyt on. Talo olisi tänä vuonna tarkoitus maalata mustaksi. Terassi ja parvekkeiden kansilaudoitus käsitellään mustaksi ensivuonna.


Ja kaiteet rakentumassa.
Ja noin. Ulkonäkö talolla muuttui heti.


Ja sitten sisälle niihin omiin käynnissä oleviin projekteihin....

Oli vuosi 2014, kun tori.fi:stä tein sohvakalusto löydön. Siinä vaiheessa olimme Teemun kanssa vasta etsimässä talollemme sopivaa tonttia, mutta silloiset sohva/divaani yhdistelmämme osoittivat kuinka epämiellyttävät ne olivat. Muistan kuinka googlettelin sohvia/nojatuoleja niin Suomesta kuin ulkomailta. Olen aina pitänyt Englantilaisista chesterfield-sohvista, Lontoossa minulla oli vihreä chesterfielsohva. Kun kaupoista ei silloin löytynyt valmiina haluamaani tai niiden hinta oli aivan posketon, siirryin päivittäin tutkimaan tori.fin tarjonnan. Ja sitten eräänä päivänä vastaani tuli tämä nuhjuinen ja huonossa kunnossa oleva sohvaryhmä; 3 istuttava sohva, 2 nojatuolia ja pöytä hintaan 150€. Sohvaryhmä haettiin säilöön silloisen asuntomme autotalliin ja minä aloin ottaa selvää verhoilusta. Mitään aikaisempaa kokemusta minulla ei ollut.

Kuvakollaasi koottu tori.fi:n myynti-ilmoituksesta

Tarkoitushan oli rakentamisen ohella tuunata kalusto, jotta uudessa kodissa olisi heti valmis sohvaryhmä, mutta eihän se niin mennyt.

Aluksi koko sohvakalustosta piti tulla täysin musta, mutta ihastuin kuitenkin puuosien ruskeaan väriin, joka paljastui puhdistuksen alta. Verhoilu tulisi mustalla tekonahalla ja koristenaulat kultaisella. 

Projekti sai lisänimen motivaatiosohvaryhmä, koska tätä näkyä tuijottelin sitte uudessa olohuoneessamme melkein vuoden. 


Töiden ja muiden käynnissä olevien projektien ohella tämän kanssa eteneminen oli tuskaisen hidasta.


Vaihe vaiheelta ja pala kerrallaan projekti eteni....
Kunnes kesäkuussa, melkein vuosi muuttamisen jälkeen, se valmistui kokonaan. Aivan kamala työmaa, mutta säästin ja tein itse! Olen uhonnut, että seuraavan ostan valmiina, mutta saas nyt taas nähdä.....Sohvien mukana tulleelle sohvapöydälle meillä ei sellaisenaan ollut käyttö, mutta siitä tuunattiin kaksi sivupöytää. Toinen eteiseen ja toinen olohuoneeseen.Meillä ei ole kovin montaa uutena ostettua huonekalua. Suurimmat syyt tähän on:
 1. Omaan makuun sopivia ei löydy valmiina
 2. Pienellä (tai joskus suurella) vaivalla vanhasta saa kunnostettua täydellisen. Kaiken ei tarvitse olla uutta.
 3. Raha. On todella tyhmää vaan maksaa liikaa.

Eräs "ikuisuusprojekti" tuntui olevan LP-levyille ja -soittimelle sopiva teline/ säilytysjärjestelmä. Onneksi oma musiikkimakuni on niin suppea, että LP-levyjä ei kerry tuhansia, ei edes satoja. Omien lemppariartistien tuotannon hankin CD:n lisäksi LP:nä, jos siihen on mahdollisuus.
Mutta siis, näitä on ehdottoman hankala säilyttää missään. Niinpä google ja pinterest laulamaan ja sitten auton nokka kohti Ikeaa.

Ja voilà, pienellä määrällä mustaa ja leopardia, pari Ikean Eket-sarjan modulia sekä pari pakettia Brattvåg jalkoja sain aikaiseksi vallan olohuonekelpoisen ratkaisun.Ja paikoillaan kohteessa. Hieman huono kuva, haastava kuvattava kun valoa tulee joka suunnasta.
Tässä tällä erää muutaman kuukauden kuulumiset. Kohta saa naputtaa uuden päivityksen koskien " mitä tapahtuikaan heinäkuussa", mitä on tapahtunut kun minulla on ollut kuukausi aikaa lyllertää mahani kanssa pitkin tiluksia. Silloin kuvioissa on mukana jo pikkumies.

-Heidi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti