torstai 9. joulukuuta 2021

Loppuvuosi 2021

 Vuosi 2021 alkaa olla loppusuoralla ja aika muistella hetki mitä kesällä tuli tehtyä. Nyt kun kuvia selaa on tullut tehtyä vaikka mitä, mutta silti on sellainen tunne että mitään en ole saanut aikaan. Seuraan paljon puutarhablogeja ja instatilejä ja ne ovat täyttyneet mitä ihanimmista pihakuvista. Omat kuvani ovat kuvia kivikasasta tai onnettoman pienestä taimesta. Ymmärrän toki, että kasvu ottaa aikansa, mutta silti....

Harmillista oli, että puhelimeni lähti huoltoon juuri kesän alussa ja sille reissulleen jäi. Valtaosa kesällä napsimista kuvista onkin otettu rupisella varaluurilla. Tässä kuitenkin katsaus mitä meillä on tapahtunut.


Koko kesän olin valmiudessa terassiöljyineni, mutta kevät meni pihan raivaamisessa loppukatselmusta varten, kesällä oli säälimättömät helteet ja sitten alkoi sataa.... 

Alapuolella on kuitenkin kuva meille valikoituneesta terassiöljynsävystä mesi. Terassin öljyäminen ei ole mitään nopeaa puuhaa, jos haluaa tasaisen lopputuloksen. Koko kesän aikana sain 1/3 osan terassia öljyttyä. 


Kukkapenkissä tapahtui kummia, kun kaikki kasvit innostuivat venyttämään pituutta, ensikesän jälkeen katson tarvitseeko näitä uudelleen järjestää.


Ehkä kesän suurin ponnistus oli takapihalle tehty parinsadan neliön suuruinen hiekkaranta. Kaivuri raapi metsänpohjan ensiksi puhtaaksi kannoista ja epätasaisuuksista. Sitten itse kärräsin juurakoita,kiviä ja muuta roskaa pois tuolta noin 20 kottikärryllistä. Pohjalle vahvempaa suodatinkangasta ja päälle hieman punasävyistä rantahiekkaa noin 20 cm kerros.


Hiekkarannan rajaamiseen nurmikosta käytin kuorittuja haavanrankoja.

Hiekkarannasta halusin tarpeeksi suuren rantapeleille ja tuohon saa viriteltyä myös lentis/sulkisverkonkin.


Koivunjuurelle laitoin sininataa ja laventelia. Katteksi käytän näkinkenkiä,sitä mukaa kun niitä mökkirantaan huuhtoutuu.


Tottakai rantaan laituri piti saada. Inspiraatiota tähän hain mississipin suoasutuksista ja laitureista.
Itse olen tyytyväinen lopputulokseen. Alakuvassa laiturin vasemmalle puolelle suunnittelen veneestä kukkapenkkiä joka osittain olisi veden alla. Saas nähdä ensivuonna mitä tulee!


Ja laiturille keinutuoli jotta voi rauhassa lammen elämää ihmetellä.


"Rannalle" rakennetaan, kun on aikaa, nuotiopaikka. Sinne voi sitten unohtua tuijottelemaan liekkeihin.


Seuraavaksi tilasin pihalle 40tonnia seulanpääkiveä ja siitä lähti seuraava urakka. Hiekkaranta kaipasi parikseen jotain muutakin beach-henkistä ja tämä kivi sopi tarkoitukseen mainiosti. Väritys kivellä on myös punertava...(kunhan ensin huuhtelen ne pölystä).


Ja siitä se sitten lähti. Alusta putsaaminen, kukkapenkin kaivaminen ja kivien kärrääminen. Kivien alle laitoin suodatinkankaan. Tarkkoituksena jättää kuvassa (alla) oleva heinikko tuohon.Seulanpääkivikko rajaa hyvin hiekan ja nurmikon omiksi alueikseen. Alkukesästä pelkäsin, että nurmikko on osittain menetetty, kun se viime vuonna pääsi kasvamaan liian pitkäksi ja jäi muiden töiden takia huonommalle hoidolle. Tänä vuonna koitin sitä pelastaa kalkitsemalla,lannoittamalla ja paikkailemalla. Nurmikkoa riivasi myös voikukka/ohdake invaasio. Suuri suositus Fiskarsin rikkaruohonpoistajalle, sen avulla raivasin useamman kottikärryllisen vihulaisia ja nurmikosta tuli hyvä kesän aikana. Pihan nurmialuetta varten tulemme tulevaisuudessa hankkimaan robottinurmikonleikkurin. Reippaalla kävelyllä nyt tuon ajamiseen menee kaksi tuntia.


Alla olevassa kuvassa oikeaan alakulmaan tulee pikkumiehen leikkipaikka. Tori. fistä sinne löysin jo liukumäen, keinun rakennan itse ja "leikkimökiksi" suunnittelin rakentavani rantavahtitornin floridahenkeen. Pohjaksi tuohon tulee kuorikatetta.


Alla olevassa kuvassa näkyy 8 metrinen kivillä rajattu kukkapenkki. Penkkiin istutin 100 laukansipulia mm. ukkolaukka(purple sensation), jättilaukka (gladiator) ja (mount everest).Pellonreunasta löytyi oikein nätti villiheinä ja sen taimia laitoin tuohon kokeeksi myös.


Sitten etupihan puolelle johon kaivoin 28 metrisen penkin tuija/hortensia aitaa varten. Timanttituijien (smaragd) väliin tuli aina kolme syyshortensiaa (diamand Rouge).


Tämä alla olevassa kuvassa esiintyvä "rytölä" pisti silmääni koko kesän. Siinä kasvoi villivadelmaa ja nokkosta höystettynä ohdakkeilla ja muilla rikoilla.


Ei muuta kuin lapio heilumaan,kaupasta uusi rulla suodatinkangasta ja kiviä päälle.


Villiheinikon jäädessä alla olevassa kuvassa vasemmalle, tulee oikealle puolelle ruusutarha. 


Ja sitten siirryin ylätasanteelle ja jatkoin kivien latomista.
Seuraavaksi vuorossa oli tapaus suihkulähteen tausta. Aluksi täytin kivillä jne. tuon kohdan, koska näiden kahden ison kiven välissä on "nielu", enkä tiedä kuinka syvä se on. Vettä sinne kertyy välillä enemmän ja välillä se on melkein kuiva. Päätin kuitenkin putsata tuon kohdan, koska se on aika erikoinen ja uniikki. Istutin tuohon kosteikkoon kaksi vaaleanpunaista kurjenmiekan taimea sekä rajasin vesialtaan omaksi alueekseen kivillä ja loput täytin mullalla odottelemaan ensi kesää.Vielä ennen kuin maa jäätyi, palasin lammen rantaan. Lammessa on pieni poukama ja sen varalle minulla on myös suunnitelma.  Alla olevassa kuvassa vasemmalle tulee rhodo island eli alppiruusua, atsaleaa ja sekoitus rantakasveja. Oikealle puolelle tulee varjopenkki kuunliljoineen.


Siinä se;62 pensasta, 5 puuta, 18 tuijaa, 200 kukkasipulia, noin 250 perennan taimea, 1 lumme ja 35 kg nurmikonsiemeniä. Ensivuodelle on paljon pihasuunnitelmia. Toivottavasti saataisiin autotalliprojekti nytkähtämään eteen päin. Autotallin pohjatyöt tehtiin valmiiksi kesällä joten nyt päästään sitten rakentamaan,kun on sen aika. Etupihalle on haaveissa myös lasikuitu uima-allas. Sitä odotellessa!!!


- Heidi
4 kommenttia:

 1. Olette saaneet tosi paljon tehtyä pihalla, ja teillä on siellä kunnolla tilaa rakennella ja istuttaa. Meillä on kaupunkialueen omakotitalotontti, jolla kokoa noin 500m2. Tuija-aita, pieni nurmikko ja kolmessa kohdassa pieniä puita ym. Helppohoitoinen toki on, ja kesäkukilla saa vähän vaihtelua. Tykkään meidän pihasta kovasti, mutta ihanaa, että saa katsella näin kuvien avulla muiden hienoja pihoja ja sitä, miten ne muotoutuvat. Hyvää joulunaikaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään itsekkin tehdä virtuaalimatkoja muiden pihoihin :) Kiitos myös jouluntoivotuksista, tällai jälkeen päin. Hyvää alkanutta vuotta sinne teille!

   Poista
 2. Wau miten upea ranta! Ja huikea urakka muutenkin. Ihanaa joulun aikaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En malta odottaa, että lumet sulaa jotta pääsisin jatkamaan projektia!

   Poista