torstai 9. heinäkuuta 2020

Ja mitä sitten tapahtui.

Vuosi vaihtui varkain. Selailin puhelimeni valokuvia ja pohdin mihin meni kaikki se aika. Viime vuosi. En kerennyt tekemään edes sitä "Mitä tänä vuonna sain joululahjaksi" postausta tai vuoden viimeiset kirppistelyt. Luonnos välilehti on täynnä aloitettuja tekstejä, mutta mitään en saa valmiiksi.

Tekstit alkavat:

"Kova kiire tuntuisi olevan, mutta mitään ei tapahdu."

"On talvi. Erikoinen talvi. Sataa vettä tai räntää. Pakottaa olemaan mini-miehen kanssa sisällä tai ostoskeskuksissa....jälkimmäiset käy kalliiksi, vaikka mitään koskaan ei pitäisi ostaa..... Koitin lähteä ulos vaunulenkille, mutta vaunut upposivat ensimmäisen 50 metrin aikana akseliaan myöten mutaan ja niiden siivoamiseen meni tolkuton aika. Hetken ikävöin asvalttia... Tuntui kuin elokuussa alkaneet sateet vaan jatkuisivat ja jatkuisivat. Tuli maaliskuu ja koronaeristykset. Pois sulkeutui nyt ne ostarit.  Viikon on ollut suhteellisen hyvä ilma ja sen olen hyödyntänyt tuuppaamalla minimiehen kärryt metikköön ja kun poitsu vetelee sikeitä olen siivonnut "rytölää" puhtaaksi. Yllättäen olikin pääsiäinen ja sitten vappu..."

Mutta kerrotaan kulunut aika kuvin.

Tässä.

Marraskuu:

tiivistettynä

 • Ravasin Ikeassa ja asetin ilmoitusvahdin muovisille puksipuille, jotka olivat aina loppu
 • Eristetyn kissalan teko
 • Huuhailua ympäri taloa ja marinaa säästä
 • Vuoden viimeiset kirppistelyt
Ikeasta sain vihdoin nämä joulu-uutuus muoviset puksipuut. Näitä ehdin reilun kuukauden jo vahdata, koska olivat aina loppu. Näitä ei aidosta muoviseksi erota ja menevät hienosti ulkona vuodesta toiseen.


Uskaltauduin hankkimaan himoitsemani käpypalmun. Kasvivaloviritelmä oli tuolloin tämmöinen...
Lampi jäätyi välillä, kun sadepäivien väliin eksyi muutama rapsakka pakkaspäivä. Vedenpintaa seurailen tuon keskellä lampea olevan kiven kautta. Vaikka oli satanut PALJON oli maa kuitenkin sitä imenyt hyvin.
Ulkokissoille rakennettiin kunnon eristetty omalla eteisellä varustettu kissala. Oviaukkoihin tulee vielä verhot niin kylmä ei niistäkään hiivi sisälle. Katto sai vielä eristeen ja mökki vuorattiin samalla laudalla mitä talon ulkoseinät ovat. Kesällä tämä maalataan mustaksi ja siihen tulee bitumikatto.Muutama talvikuva. Marraskuussa oli eniten lunta/pakkasta koko talvena.

Talo on mahtavan näköinen talvimaisemaa vasten.
Vuoden 2019 viimeiset kirppistelyt täydensivät Iittalan Harald- juomasarvi kokoelmani kuuteen sarveen. Itse en ole hurahtanut keräilemään designlasia, mutta isovanhemmiltani minulle kulkeutui yksi sarvi ja yhdellä ei tee mitään, joten kirppiksillä näitä myydän halvalla ja yksi kerrallaan niitä kotiutui. Minun mielestäni tämä juomasarvi on tyystin ali-arvostettu ja parjattu. 


Joulukuu:

tiivistettynä


 • Uudet verhot
 • Stressi joulukoristelusta
 • Alelaarien tonkimista 
 • Ja lisää marinaa säästä


Joulu hiipi meille myöhään, koristeet laitoin vasta vähän ennen jouluaattoa, vaikka rakastan joulua.


Piikkilankakranssiin vaihtui vaalenpunaiset pallot ja kaveriksi vaaleanpunaiset kanervat.


Isoissa ulkoruukuissa on nyt nuo Ikean puksit. Tykkään kovasti!


Minun vanhat viininpunaiset samettiverhoni olivat auttamatta meille liian lyhyet ja minua ei sitten yhtään kiinnostanut punainen joulu. Sattumalta vastaan tuli Eurokankaassa tämä valkokultainen pantterikuvioinen ihanuus. 12,5 metriä kangasta kannoin kotiin ja ompelin meille uudet verhot. Nämä eivät ole sidoksissa mihinkään sesonkiin niin vahvasti kuin punaiset samettiverhot, joten ovat meillä ikkunassa varmaan aika pitkään, koska niin noihin ihastuin.


Ja mitä sainkaan joululahjaksi!! Ihania saunatuotteita ja laudeliinat ja saunatyynyt...


Sain myös aivan parhaan T-paidan ja uuden puhelimen, Samsung Galaxy Note10. Pääsääntöisesti kuvaan kaiken puhelimella, koska se on aina mukana ja on selkeämpi käyttää kuin mitkään erilliset kamerat. 


Itselleni hankin muutaman sisustuskirjan luettavaksi. Voin kyllä suositella näitä!


Sitten alkoi alennusmyynnit joista matkaan tarttui musta samettiporo glitterisarvilla ja Jotexilta musta samettikallo "timanttisilmillä".

Hugon huoneeseen kaipasin yövaloa joka voisi iltaisin olla päällä poitsun nukkuessa ennen yön pimeyttä. Clas Ohlsonilta löytyi gorilla joka sopi meille paremmin kuin hyvin.


Hemtexillä olin näitä kuoseja käynyt ihastelemassa ja hypistelemässä. Nyt nämä olivat -50% joten matkaan lähti kylpypyyhkeet, keittiöpyyhkeet ja pantterikuvioiset käsipyyhkeet.


Joulukuussa lunta ei ollut ollenkaan, mutta vettä satoi ja satoi. Lammen keskellä kivi painui veden alle. Veden pinta siis nousi noin 30 cm.Tammikuu:

tiivistettynä


 • Viherkasvibuumi
 • Mullan vaihtoa kasveille
 • Uuden (vanhan) olkkarinpöydän kunnostus


Tammikuussa minuun iski oikein kunnolla viherkasvibuumi. Ulkona oli pääsääntöisesti satanut vettä elokuusta lähtien ja selkeästi huomasin, että tämä talvi oli raskas. Siirsin sitten kaiken turhautumiseni ja energiani kotiviidakkooni.

Minulla oli nurkissa pyörinyt vailla paikkaansa Hemtexiltä aikoinaan hankittu metallikori pyörillä ja suuri pyöreänmallinen ruukku. Siitä se idea sitten lähti. Plus, että kyllästyin katselemaan omia sotkuisia kasvivaloviritelmiä, hankin Ikeasta Hektar-jalkalamput ja nämä sopivat tehtäväänsä täydellisesti.


Muutama uusi ja muutama omista jemmoista kaivettu kesvi. 


Minä pidän maijoista. 


Tammikuussa viidakkoni näytti tältä.Alakerrassa majaileva alokasia kärsi yllättävän kissahyökkäyksen uuden vuoden aattona, kun Vince päätti teloittaa kaikki kasviin tulleet uudet lehdet. Tämä kasvi on vanha. Se on kukkinutkin monesti. Ajattelin sen vielä koittaa pelastaa. Teemu teki kukkaselle verkosta aitakaulurin ja minä vaihdoin mullat ja lisäsin juurelle nuoren yksilön tuomaan vähän tuuheutta, koska oli tuo aika järkyttävän näköinen kissan jäljiltä. Harmitti niin kovasti.


Sinisen makkarin kohdalla otin myös itseäni niskasta kiinni ja siivosin sekä järjestin tavarat paikoilleen. Hugon huoneesta siirtyi vanha arkku tänne. Sen sisällä on ompelukoneet. Lisävuoteena toimiva ilmapatja sekä lisäpeitto mahtuivat mutkattomasti pienten mustien matkalaukkujen sisälle, jotka muuten toimittavat yöpöydän virkaa.Meillä on olohuoneessa ollut lasipöytä metallijaloilla, josta olen tykännyt ihan järjettömästi ja olen kovaan ääneen julistanut kuinka siitä en luovu, hankin Hugolle kypärän, ettei se kolauta päätään pöydän kulmaan kävelemään opetellessa..... Noooh, poistsu kasvoi ja samalla kasvoi myös oma stressini ipanan ja pöydän kohtaamisesta. 

Ratkaisuna aloin kunnostamaan terassilla jemmassa ollutta retropöytää olohuonekelpoiseksi. Pöydän lakkapinta oli ottanut kolhua ja täplää ollessaan ulkona (tästä piti tulla terassille pöytä), mutta lakan hiominen pois paljasti alta kauniin pinnan. Vaikka minulla oli käytössä pieni hiomakone oli pöydän hiominen kauttaaltaan työläs projekti.


Hiottu pöytä nostettiin kodinhoitohuoneeseen jossa käsittelin pinnan Liberonin värittömällä antiikkivahalla pariin kertaan sekä maalasin lasia kannattelevan osan mustaksi.  Pinta imi vahaa yllättävän paljon ja kesällä kun pöydän kanssa voi työskennellä ulkona lisään siihen vielä pari kerrosta vahaa, jotta puun väri nousee kunnolla esiin.


Olen aina tykännyt tästä pöydästä, miksi sitä ei koskaan hävitetty vaan se on aina kulkenut mukana, vaikka sen varastointi on ollut vähän niin ja näin. Nyt se on olohuoneessa ja voi kuinka tykkäänkään siitä!! Vanha pöytäni löysi kodin siskoltani.


Ennen pöydän vaihtoa olin haaveillut rahista olohuoneeseen, mutta tämä uusi pöytä suorastaan huusi niiden perään. Nettikaupoista ei oikein löytynyt mitään ja eräällä reissulla Tampereelle piipahdin Tammertukussa, jossa oli huikeat alennusmyynnit käynnissä ja nämä rahit olivat -50% eli hinnaksi jäi 20€ / kpl. Kevyet siirtää, sisälle saa jemmattua viltit ja Hugon lelut ja ovat tuohon ulkonäöllisestikkin täydelliset.


Alla vielä ennen ja jälkeen kuva. Sisareni muuttokuormasta pelastin meille myös vahvarin ja Jamon lattiakaiutin parin. Helmikuu:


tiivistettynä • Uusi sänky
 • Ompeluprojekti#1 : torkkupeitto
 • Ompeluprojekti#2: pinnasängynsuoja
 • Slipknot!
 • Viherkasvihulluus jatkuu......


Helmikuu toi mukanaan satunnaisesti aurinkoa ja sitruunan keltaista.
Helmikuussa siivosin kaapeista pois kassillisen kankaita, joita on vuosien varrella kertynyt ( tarkalleen ottaen vuosia sitten kertynyt) joista itse en enään mitään tee. Samalla niputin näkyville muutaman ompeluprojektin.

Meidän sängyn patjat alkoivat olla myös tiensä päässä ja painaumilla. Ikää noilla oli jo sen 10+ vuotta. Eräällä Ikean reissulla päätimme tarttua tuumasta toimeen ja hankkia uudet. Edellisetkin patjat hankin aikoinaan Ikeasta, eikä meillä ole ollut niistä mitään valittamista. Uudet siis tilaukseen...Vanhat veks, pölyt sängyn alta pois ja uutta tilalle. Aikaisempi patjasetti meillä oli runkopatja+petari yhdistelmä. Nyt barokkikaunotar kasvatti massiivisuuttaan saadessa sisälleen sängynrungon säleikköinen. Meidän musta kaunotar mahduttaisi sisälleen 200cm leveän sänkykompleksin, mutta koska sepä on hankala koko se, niin mennään standardin maximilla eli 180 cm on leveyttä.
Tuli korkea, pätkän jalat ei osu maahan, kun istun reunalla :D


Välillä taas sai kukkaset kyytiä ja pari kituvaa lähti pihan perälle.


Alakerrassa kissa kävi jukkapalmun kimppuun ja se siirty osissa pitelemään sairastupaa yläkertaan. Vähän epäilen, että kompostiin päätyy sekin.


En voinut jättää näitä söpöläisiä kaupan tiskille.


Ja koska helmikuussa pääsääntöisesti satoi vettä, otin itseäni niskasta kiinni ja kangasnippujen ja vanhojen verhojen kanssa. Joko niistä syntyy jotain tai sitten kiertoon, kaappiin ne ei käyttämättömänä enään päädy.

Ompeluprojekti#1

Tässä alla olevan vihreän pantterikarvakankaan olen hankkinut 15- vuotiaana takkia varten. Takkia en koskaan saanut aikaiseksi tehtyä, mutta koska kangas oli niin magean värinen olen sitä raahannut muuttokuormissani 20-vuotta. Varastoissani pyöri myös ylimääräisenä yksi kultainen vanha verho. Täydellinen pari. Ja siitä se ajatus syntyi.....


Näistä kahdesta ja paketillisesta Ikean kultaisia tupsuja syntyi mitä hienoin torkkupeitto. Ihan lemppari <3


Ompeluprojekti#2

Vanhaan rautasänkyyn piti ommella pinnasuoja. Kauppojen valmiit olivat liian matalat. Siitä yhdestä valmisversiosta jonka hankin tein pehmusteen tuonne pääpuolen päätyyn. Jostain syystä mini tykkää potkia itsensä kiinni sängynpäätyyn. Noh, Ikeasta hain mustavalkoraidallista kangasta 5 metriä, pesin sen, että kutistui sen minkä kutistuisi ja sitten mittanauhan ja saksien kanssa sen kimppuun. Lopputulos on mielestäni oikein onnistunut. 


Samalla vähän sisustelin huonetta. Jotexilta tilasin Hugolle pussilakanat ja verhot. 


Batman / Beetlejuice / JunglefeverViimeinen illanvietto ennen kuin "koronaeristykset" alkoivat. Slipknot!


Maaliskuu:

tiivistettynä


 • Ompeluprojekti#3: seinävaate
 • Ompeluprojekti#4: pelasta raitaverhot
 • Ompeluprojekti#5: pelasta pantteriverhot
 • Liinavaatekaapin siivous
 • Koronakaranteeni alkoi...
 • Metsäpuutarhan (sektori 1: sammalmätäs) raivaus ja siistiminen
 • Metsäpuutarhan (sektori 2: ikikoivu ja katajaketo) raivaus ja siistiminen alkoi
 • Kunnostusprojekti työtuoli 


Samalla kun sitä nyt isolla kirkolla kävi rokkia kuuntelemassa niin hain Day:stä haaveilemani seinävaatteen.


Tuohon portaikkoon alkuperäisten suunnitelmien mukaan olisi pitänyt tulla kokoelma kalloja ja Marilyn Mansonin tarot/holywood juliste barokkikehyksiin, mutta kallot päätyivät muualle ja Mansoniakin on jo muutamalla seinällä. Mitään sellaista julistetta en löytänyt jonka olisin tuohon halunnut. Sitten instagramissa minua vastaan tuli kuva tästä upeasta seinävaatteesta.


Seinävaatteita saa oli kahdessa koossa sekä monella eri kuosilla, mutta meille päätyi tämä suurempi viidakkohenkinen seepra.
Ompelin seinävaatteen mustalle paksulle huopakankaalle joka toi sille painoa ettei ohi kuljettaessa liehu kuin lippu. Reunoja koristamaan ompelin myös koristenyörit. Suuret hevosverhotupsut ovat tälle täydellinen pari. 


Samalla kun tuolla ylhäällä hääräsin sain siivottua meidän liinavaatekaapin. Vasemmalla puolella on verhot ja koristetyynynpäälliset ja oikealla puolella pyyhkeet ja pussilakanat. Aivan täysi. Harmillista.


Alakerrassa alokasialle toinen kasvilamppu.


Vanha kukkani otti ja selvisi kissasta, mullanvaihdosta ja uudesta lajikumppanistaan.


Alelaarin löydöt, mustakultaiset hurrikaanilyhdyt.


Joskus tuli hankittua mustia tekokukkia Sian liikkeestä ja ne ovat aina vähän hakeneet paikkaansa ja päätyneet aina säilytykseen laatikkoon. Nyt sain kuitenkin musta orkideankukan esille lykkäämällä sen oikean orkidean lehtien joukkoon.


Työhuoneeseen takanreunalle pääsi hän.Sitten takaisin ompeluprojektien kimppuun.

#ompeluprojekti3

Vanhan asunnon raitaverhot saivat vielä mahdollisuuden, kun freesasin niistä kapat keittiöön ja kodariin.#ompeluprojekti4

Ehdottomat suosikkiverhoni pelastuivat myös. Keittiön leopardiverhot. Olin aivan varma, että nämä saisin hyvästellä, mutta muutama tunti intensiivistä kiroilua ompelukoneen kanssa ja valmis!Ilme keveni kerralla runsaasti, mutta keittiö sai täpläverhonsa <3


Aina fani <3<3<3<3Yläkerran kotiviidakko laajeni kolmanteen osioon... joka on vielä vähän "työn alla".Olisin tietenkin voinut siirtää ilmankostutinufot kuvauksen ajaksi piiloon, mutta en näemmä sitä tehnyt... Talvella sisäilma on sen verran kuiva, että ylhäällä meillä on kaksi ufoa höyryttelemässä. Kasvit kiittää.


Lampi.Lammen toisella puolen. Talon maalaus jäi hieman kesken viime kesänä....


Lampi nro2. 

Meidän etupihan puolella on toinen lampi. Kun on sen aika niin tämäkin ruopataan ja ympäristö siistitään metsäpuutarhaksi. Ja tuohon saarekkeeseen rakennetaan pieni silta.

Autotallin paikka raivattu valmiiksi. Nyt odottelemme tarjousta "avaimet käteen" periaatteella toteutettavasta autotallista. Odotus on ollut pitkä. Monta kuukautta....


Musta <3


Maaliskuun puolessa välissä siirsin itseni ulos ja metsikköön. Tarkoituksena on tehdän tonttimme metsäalueista siistejä ns.metsäpuutarhoja. Puita saa olla sekä lahoa, sammalta, kiveä ja kukkasia. Aikoinaan tontillamme on laiduntanut lehmiä ja välillä tuntuu, että maastosta löydettävien roskien perusteella täällä on myös juhlittu. Kuitenkin haravan ja oksasahan kanssa pöpelikköön mars. 


Poltettavia oksa/risukasoja kertyi yhteensä kolme ja niistä jokainen oli valtava.


Mutta nyt tästä näkee läpi ja siellä voi kävellä ilman viidakkoveistä


Minin kanssa siirtyminen seuraavan alueen kimppuun. Tässä osassa pihaamme kasvaa valtavia koivuja. Koivuja joiden runko on niin paksu ettei kädet riitä ympäri. Ja katajaa. Sitä kasvaa koivujen varjoissa. 


Aina kun aurinko paistoi painelimme työnjohdon kanssa metsään. Hän nukkui ja minä hikoilin oksasahoineni.Ensin tietenkin piti raivata tie sisälle pöpelikköön...
Jemmakolo. Täytyy kaikki siistiä ja tutkia. Omalla pihalla en halua törmätä yllätyksiin joista en tiedä mitään. Asuuko tuolla joku? Onko siellä asunut joku? Tällä alueella ei ole käärmeitä, mutta meillä on kaikkea muuta....


Sitten oli kasojen hävityksen vuoro. Nätisti paloivat kasa tuhkaa jäi.


Tässä alemmassa kuvassa näkyy kiviröykkiö jonka villinä kasvavat metsäruusut ovat valloittaneet. Kiviröykkiö on entisellä pellolla, metsän rajamailla....


Vähän heinää ja risua nurin niin näki vähän mitä alta paljastui... Hirmuisesti mitään tälle en tänä keväänä kerkeä tehdä, mutta jos jostain saan joskus haalittua vanhoja tiiliä muuraan pienen rauniohenkisen aidanteen tuohon ympärille ja siistin tuon alueen.... ja hankin jonkun isomman vehkeen jolla ympäröivan pellon heinän saa pidettyä kivan nurmikkomaisena. Ajattelin istuttaa tähän pelolle hedelmäpuita. 


Uuden sängyn korkeuteen totuttelua ja tyynyjen mallailua. Sängynpäälle kerään kaikki lempparityynyni....Yläkerran viidakko voi hyvin. 


Lahjaksi saamani banaani on edelleen hengissä!Koska mieheni on koronan takia etätöissä, hain mökiltä siellä ikuisuuden unohduksissa olleen tuolin kokeiluun työtuoliksi. Istuin pehmuste pitää uusia ja askarrella mahdollinen selkätyyny...Huhtikuu:

tiivistettynä

 • Pääsiäinen
 • Huhkimista metikössä
 • Kompostin rakentaminen
 • Keittiö/lavatarhan rakentamista

Alkuperäisistä neljästä ruokapöydän pantterituolista jäljellä on vain tämä yksi. Nämä olivat ihanat! Ja siksi yksi on säästössä. Muut ovat laitettu kieroon ihastuttamaan muita koteja. Tuo olohuoneen nurkka on ollut haasteellinen sisustettava. Siinä on ullut kukkasta ja levysoitinta jne. Mutta nyt on hyvä. Tuoli saa olla tuossa kauniina pröystäilijänä <3


Koristeltiin Hugon kanssa myös muutama pääsiäisoksa ja laitettiin rairuohot kasvamaan kupujen alle piiloon kissalta.
Taas poltettiin risuja valtava keko.


Pikkuhiljaa siistiytyy tämäkin nurkka.


Suurien koivujen suojiin jätetään paljon katajaa ja lahoja kantoja. Siellä on myös valtavia kiviä ja luukivi.


Veden pinta lammessa on syksyn/talven aikana noussut noin 50cm. Lammen keskellä on kivi josta on kiva seurata pinnan nousua/laskua.

<3 Lampi <3


Jostain syystä kärhöt selvisivät talvesta ja laitoin ne jemmaan kuusen juurelle jos lähtisivät kiipeämään sitä ylös. Myös muutaman metsämansikantaimen siirsin tuohon.


Lehti- ja ruohojätettä tulee täällä paljon ja sille nikkaroimme oman kompostin.


Kompostin etureunan saa "auki" kahden laudan osioissa.


Lehtikompostin viereen hankimme Biolanin pikakompostorin biojätteelle. Halusimme biojätteen omaan suljettuun purkkiinsa ettei se suotta houkuttele paikalle lisää hiiriä/rottia jne.


Kompostin takana noin 20 metrin päässä on meidän toinen lampi/kosteikko. Jossain välissä ainakin osa ruopataan. Ennen lampea maassa on painanne jossa aina seisoo vähän vettä. Saas nähdä mitä sille teen. Ohjaanko veden lampeen vai siistinkö lätäkön ns.sammakkolätäköksi...


Takapihan lammen yhteydessä on parikin "poukamaa" joiden ideoinnin kanssa on kiva leikitellä. Kunhan pääsisi vielä toteuttamaan. Mutta se ei ole seuraavana " to do" -listalla.

Hugon lahjaksi saama koristeomenapuu istutettiin maahan ja jännätään selvisikö se talvesta ollessaan tilapäisesti istutettuna saaviin.


Yläkerran "juoppola"


Satoi muka lunta!!!


Huhtikuun lopulla rakentelin pienen lavatarhan. Ajatuksena hyödyntää jo olemassa olevia eurolavoja, harkkoja ja lavakauluksia.  
Sitten tuli vappu, ilmapallot ja sima......


...ja pihalle nippu tavaraa seuraavaa projektia varten. Nimittäin projekti terassi. Tuossa on materiaalit rapiaan 300 neliön terassiin. Ei varmasti ole viikonlopussa valmis projekti, mutta siitä sitten lisää myöhemmin.


Jos jaksoit lukea näin pitkälle niin WAU! Koitan tuoreemmat kuulumiset saada päivitettyä hieman nopeammin.

- Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti